DEPUNE O PETIȚIE
?
Program de lucru
Luni-Vineri: 8:00 - 17:00
Linia Verde
Doar rețeaua fixă
TELEFONUL CONSUMATORULUI
SEMNALEAZĂ ACTE DE CORUPȚIE
menu
Главная Новости Comunicate de presă Vreți să procurați pește? iată ce trebuie să cunoașteți
Vreți să procurați pește? iată ce trebuie să cunoașteți
20 Октября | 2015
Vreți să procurați pește? iată ce trebuie să cunoașteți
eye
3214

Ţineţi minte!!! Peştele se comercializează în stare proaspătă, refrigerată, congelată sau conservată.

Peştele nu trebuie să aibă leziuni mecanice, trebuie să fie curat, să aibă culoarea naturală a pielii şi a solzilor(caracteristică fiecărei specii), bronhii de culoare de la roşie întunecată până la roz.

Peştele proaspăt nerefrigerat se supune alterării ca urmare a dezvoltării microorganismelor de putrefacţie.

În timpul comercializării, peştele trebuie să se păstreze în încăperi frigorifice ori în căzi speciale cu apă. Temperatura optimă a apei trebuie să fie de plus 4-6P0PC (pe parcurs se răceşte cu gheaţă până la plus 1P0PC) Peştele proaspăt nerefrigerat, în condiţiile expuse mai sus, se păstrează nu mai mult de 24 ore.

Suprafaţa peştelui trebuie să fie curată, fără lovituri şi semne de boală, solzii să aibă culoarea naturală, caracteristică speciei date şi să fie lipiţi strâns de corpul peştelui.

Atenţie!!! Înainte de a cumpăra peşte, examinaţi atent ochii şi urechile acestuia. Renunţaţi să-l cumpăraţi, dacă are ochii înfundaţi în orbite sau urechile dezlipite de bronhii.

Dacă peştele nu are cap, atunci aveţi în vedere, că la peştele proaspăt, carnea este prinsă bine de oase, iar solzii opun rezistenţă la desprindere.

Atenţie!!! Nu procuraţi peşte cu bronhiile de culoare cenuşie. Mucoasa de pe pielea peştelui alterat are un miros specific neplăcut, iar la apăsare degetul intră cu uşurinţă în carne lăsând urme care nu mai revin la normal.

Peştele refrigerat este acel peşte la care temperatura corpului în profunzimea ţesutului muscular variază de la minus 1P0PC la plus 5P0PC. Atenţie!!! Pentru comercializare nu se admite peştele refrigerat cu leziuni mecanice, cu consistenţă slab compactă, cu miros acriu sau de fermentare în bronhii, cu prezenţa stratului exterior mucilaginos (cleios.).

Peştele congelat se consideră acel peşte la care temperatura în profunzimea ţesutului muscular este coborâtă de la minus 6P0PC până la minus 18P0PC cu menţinerea calităţii gustative şi a valorii nutritive a peştelui viu.

După decongelare, consistenţa peştelui trebuie să fie compactă, să aibă mirosul peştelui proaspăt, fără semne şi caractere de râncezire (alterare).

Atenţie!!! Peştele congelat cu o prospeţime îndoielnică are miros de grăsime oxidată (rânced) şi ochii pot fi înfundaţi în orbite.

Cumpăraţi peşte numai în locurile autorizate, unde sunt asigurate condiţii adecvate de depozitare, păstrare şi comercializare.

Conserve şi semiconserve din peşte:

Sortimentul de conserve şi semiconserve din peşte este divers: conserve naturale, conserve din peşte în suc propriu, conserve din peşte cu adaos de ulei vegetal, conserve din peşte în sos de tomate, şprote în ulei, semiconserve cu diferite adaosuri şi multe altele.

Conservele din peşte se ambalează în cutii metalice sau din sticlă (semiconservele - în cutii metalice sau polimerice). Pe cutii trebuie să fie informaţiile respective prin desene litografice sau eticheta de hârtie. Totodată, cutiile trebuie să fie marcate cu semne convenţionale, situate în două sau trei rânduri:

- primul: data fabricării (ziua, luna, anul - fiecare din ele cu câte 2 cifre);

- al doilea: termenul de valabilitate (poate include 6 cifre);

- al treilea: numărul schimbului (o cifră) şi indicii industriei piscicole -„P" (pentru produsele din ţările Comunităţii Statelor Iindependente).

În unele cazuri pe ambalaj sunt imprimate numai două rânduri şi identificarea se va face citind cu atenţie eticheta produsului pe care trebuie să fie prezentată descifrarea primului rând (se indică data fabricării din 6 cifre sau data limită de consum - data până la care produsul poate fi consumat fără a prezenta pericol pentru viaţa şi sănătatea consumatorului). Totodată pe etichetă trebuie să fie indicat şi termenul de valabilitate (12 luni, 18 luni, un an, etc.).

Temperatura de păstrare a conservelor nu trebuie să fie mai mică de 0P0PC (temperatura optimală până la plus 15P0PC), iar a semiconservelor de la minus 6P0PC până la plus 6P0PC.

La procurare, fiţi atenţi la defectele conservelor. Cele mai răspândite sunt: coroziunea cutiilor, deformarea cutiilor, bombajul şi neermeticitatea (prelingeri - când cutiile sunt murdare). La deschiderea ambalajului, specific pentru aprecierea calităţii conservelor şi semiconservelor din peşte este şi aspectul exterior al conţinutului (produsului) conservat şi a sosurilor respective: consistenţa, culoarea, gustul, mirosul etc.

Dragi consumatori, nu ezitați să apelați la Agenția pentru Protecția Consumatorilor atunci cînd se încalcă drepturile dumneavoastră în calitate de consumator. Ne puteți găsi la LINIA FIERBINTE 022 74-14-64 sau la adresa, mun. Chişinău, sectorul Centru, str.Vasile Alecsanadri, 78 etajul 1.

Serviciul de informare şi comunicare cu mass-media

tel. 022 501 999

01 Ноябрь | 2024
Retrospectiva pentru 9 luni ale anului 2024 
Inspectoratul de Stat pentru Supravegherea Produselor Nealimentare și Protecția Consumatorilor (ISSPNPC) prezintă rezultatele înregistrate în cadrul activităților de supraveghere a  pieței și  protecției consumatorilor. Datele statistice 9 luni ale anului 2024 reflectă intensitatea acțiunilor de supraveghere a ...
31 Октября | 2024
Black Friday : Cum să vă bucurați de reduceri reale, fără capcane
Inspectoratul de Stat pentru Supravegherea Produselor Nealimentare și Protecția Consumatorilor oferă câteva recomandări consumatorilor pentru perioada Black Friday sau Săptămâna neagră, care are loc, de obicei, în luna noiembrie. Deși Black Friday aduce reduceri substanțiale la o gamă variată de produse, este esențial ca fie...
28 Октября | 2024
Inspectoratul de Stat pentru Supravegherea Produselor Nealimentare și Protecț...
Inspectoratul de Stat pentru Supravegherea Produselor Nealimentare și Protecția Consumatorilor (ISSPNPC) anunță, în colaborare cu Asociația Henri Capitant de Cultură Juridică (AHCCJ), lansarea oficială și implementarea proiectului „Crearea și organizarea Centrului Unic de Apel pentru Consumatori (Acțiunea SCCC)”. Această ini...