DEPUNE O PETIȚIE
?
Program de lucru
Luni-Vineri: 8:00 - 17:00
Linia Verde
Doar rețeaua fixă
TELEFONUL CONSUMATORULUI
SEMNALEAZĂ ACTE DE CORUPȚIE
menu
Главная Новости Comunicate de presă Sfaturi utile pentru a păstra corect produsele alimentare și a evita riscurile de intoxicaţie
Sfaturi utile pentru a păstra corect produsele alimentare și a evita riscurile de intoxicaţie
11 Cентябрь | 2015
Sfaturi utile pentru a păstra corect produsele alimentare și a evita riscurile de intoxicaţie
eye
1191

Dragi consumatori, lanţul frigului semnifică menţinerea alimentelor la temperaturi scăzute, fapt ce permite conservarea calităţilor nutriţionale şi organoleptice şi păstrarea lor optimă de la producător pîna în bucătarie. Frigul stopează proliferarea microorganismelor. De aceea, produsele alimentare perisabile trebuie menţinute la temperaturi între 0 si 4 grade, fiind următoarele: carne, lapte pasteurizat, brînzeturi, deserturi pe bază de lapte, etc.

Toţi producători de produse alimentare trebuie să prezinte garanţii serioase despre respectarea lanţului frigului la nivelul fabricaţiei, depozitării şi distribuirii produselor. Ultimul personaj important în acest lanţ este consumatorul. El trebuie să fie vigilent pentru a urmări şi menţine, pînă în farfurie, eforturile celor din industria alimentară.

Întreruperea lanţului frigului

Lanţul frigului se întrerupe prin expunerea produselor alimentare la alte temperaturi decît cele indicate. Orice creştere de temperatură provoacă şi accelerează creşterea microbiană şi reduce durata de viaţă a unui produs: un produs bun şi sănătos poate să devină un produs riscant.

Ordonaţi-vă cumpărăturile

1.Mai întîi produsele non-alimentare, apoi produsele de băcanie, conserve, băuturi.

2.După aceea, produsele congelate şi îngheţate trebuie puse imediat în plase isotermice. În lipsă, trebuie grupate toate produsele de acest tip într-o plasă sau o cutie.

3.În final produsele refrigerate (carne, pui, mezeluri, produsele din lapte, alte produse proaspete).

Vă sfătuim să mergeţi direct acasă după ce încheiaţi cumpărăturile.

Frigiderul, factor important în lanţul frigului

Într-un frigider temperatura este rar uniformă. Zona cea mai rece este situată în partea de sus a frigiderului, însă depinde de model. În partea în care temperatura este între 4 şi 6 grade Celsius, plasaţi, de exemplu: legumele şi fructele crude, carnea şi peştele gătite, iaurturi şi brînzeturi.

În partea cea mai rece a frigiderului, unde temperatura este între 0 şi 4 grade Celsius, plasaţi, de exemplu carnea, mezelurile, produsele din pui, cremele, deserturile pe bază de lapte, produsele în curs de decongelare, brînzeturile reci, laptele crud, sucurile de fructe, salatele ambalate, mîncarurile gătite (sortimentele cu sosuri, patiseria). În compartimentul pentru legume depozitaţi legume şi fructe spălate, proaspete şi brînzeturi. Pe uşă depozitaţi oua, unt, lapte, sucuri de fructe bine închise.

Nu uitaţi!

- Ambalaţi separat alimentele crude şi alimentele gătite cu hîrtie de aluminiu sau folie alimentară.

- Scoateţi ambalajul din plastic sau de carton, doar dacă indicaţiile necesare precum data de expirare, temperatura sau modul de folosire figurează pe ambalajul care se afla în contact cu produsul.

- Nu lasăţi prea mult timp produsele refrigerate în afara frigiderului.

- Aşezaţi pe rafturi puţin mai în faţă produsele ale căror date limită pentru consum sunt mai apropiate.

- Plasaţi resturile alimentare în ambalaje ermetice şi consumaţi-le cît mai repede cu putinţă.

- Spălaţi-vă pe mîini înainte de a atinge alimentele, între fiecare manipulare a produselor şi înainte de momentul mesei.

- Spălaţi o dată sau de două ori pe lună frigiderul cu detergent.

Dragi consumatori,

În cazul în care v-au fost lezate drepturile, nu ezitaţi să apelaţi la A.P.C. care vă poate consilia gratuit la linia telefonică fierbinte 022 741464 şi 080028028 (apel gratuit pe tot teritoriul Rep. Moldova) sau vă aşteptăm la sediul A.P.C. situat pe str. Vasile Alecsandri 78, etajul 1, bir. 101.

Serviciul de informare și comunicare cu mass-media

tel. 022 501 922

01 Ноябрь | 2024
Retrospectiva pentru 9 luni ale anului 2024 
Inspectoratul de Stat pentru Supravegherea Produselor Nealimentare și Protecția Consumatorilor (ISSPNPC) prezintă rezultatele înregistrate în cadrul activităților de supraveghere a  pieței și  protecției consumatorilor. Datele statistice 9 luni ale anului 2024 reflectă intensitatea acțiunilor de supraveghere a ...
31 Октября | 2024
Black Friday : Cum să vă bucurați de reduceri reale, fără capcane
Inspectoratul de Stat pentru Supravegherea Produselor Nealimentare și Protecția Consumatorilor oferă câteva recomandări consumatorilor pentru perioada Black Friday sau Săptămâna neagră, care are loc, de obicei, în luna noiembrie. Deși Black Friday aduce reduceri substanțiale la o gamă variată de produse, este esențial ca fie...
28 Октября | 2024
Inspectoratul de Stat pentru Supravegherea Produselor Nealimentare și Protecț...
Inspectoratul de Stat pentru Supravegherea Produselor Nealimentare și Protecția Consumatorilor (ISSPNPC) anunță, în colaborare cu Asociația Henri Capitant de Cultură Juridică (AHCCJ), lansarea oficială și implementarea proiectului „Crearea și organizarea Centrului Unic de Apel pentru Consumatori (Acțiunea SCCC)”. Această ini...