Ploile din abundență din luna septembrie și temeperaturile medii au creat condiții foarte bune pentru dezvoltarea și creșterea mai multor specii de ciuperci, atît comestibile cît și necomestibile (toxice). Deși mulți pretind că sunt cunoscători în acest domeniu, totuși este foarte ușor să confunzi o ciupercă comestibilă cu una ce îți poate pune în pericol sănătatea și chiar viața. Numărul mare de intoxicații cu ciuperci din ultimă lună, conform informației oferite de reprezentanții Centrului Municipal de Sănătate Publică, a confirmat acest fapt.
În majoritatea cazurilor de intoxicații, ciupercile au fost cumpărate direct de la vînzătorii ambulanți, care își expuneau marfa în locuri neautorizate. Inofensivitatea produselor comercializate de acești vînzători nu poate fi verificată de autoritățile de supraveghere a pieței, așa cum acest gen de activitate poartă un caracter sporadic, sezonier. Astfel, ciupercile ne sunt oferite de persone fizice, neautorizate ce activează în locuri neautorizate. În așa condiții, consumatorul își asumă în totalitate riscul pentru produsul pe care l-a ales.
Agenția pentru Protecția Consumatorilor vă recomandă să acordați o atenție deosebită consumului de ciuperci provenite din flora spontană. Cu atît mai mult dacă ciupercile sînt recoltate de necunoscători cu pretenţii de specialişti, pe care îi găsim pe la colţ de stradă, pe marginea şoselelor sau chiar prin pieţele agroalimentare. Cum nu se ştie cît de buni cunoscători sînt sau dacă aceştia au recoltat personal ciupercile sau le-au luat, la rîndul lor, de la alţii, evitaţi să cumpăraţi ciuperci de la vînzători ambulanţi.
Fiți mai precauți și interesaţi-vă ce specie de ciuperci cumpăraţi! Cel mai des se recoltează din flora spontană şi se folosesc în alimentaţie hribii, gălbiorii, ghebele, crăiţele, vineţelele. Alegeți doar ciupercile tinere, sănătoase, tari, elastice, neatacate de larve și nestrivite.
Atenţie !!! Cele mai otrăvitoare sînt amanitele.
Pentru a reduce riscurile este bine să cumpăraţi doar ciuperci de cultură, din locuri autorizate și care sînt însoţite de documente de atestare a calităţii. În comerţ, ciupercile trebuie păstrate în dispozitive frigorifice la temperatura de 2 - 4 grade C.
Atenţie !!! Nerespectarea temperaturii şi a condiţiilor de păstrare provoacă modificări organoleptice, dezvoltarea microfaunei şi oxidarea ciupercilor.
Serviciul de informare și comunicare cu mass-media
23.09.2013
Tel. 022 501 999