DEPUNE O PETIȚIE
?
Program de lucru
Luni-Vineri: 8:00 - 17:00
Linia Verde
Doar rețeaua fixă
TELEFONUL CONSUMATORULUI
SEMNALEAZĂ ACTE DE CORUPȚIE
menu
Prima Noutăți Comunicate de presă Rezultatele testărilor de laborator privind inofensivitatea cvasului
Rezultatele testărilor de laborator privind inofensivitatea cvasului
26 Iulie | 2012
Rezultatele testărilor de laborator privind inofensivitatea cvasului
eye
1062

La 20 iulie curent, inspectorii APC au prelevat probe de la punctele mobile de comercializare a cvasului. Testărilor au fost supuşi trei producători de cvas din Chişinău.

Probele prelevate au fost plasate spre testare în laboratorul de încercări acreditat al Institutului Naţional de Standardizare şi Metrologie (INSM).

Rezultatele încercărilor de laborator au dovedit conformitatea băuturii cu cerinţele actelor normative conform indicilor microbiologici (bacterii coliforme şi din genul Salmonella).
Ţinem să menţionăm că, aceste rezultate reflectă doar calitatea probelor prelevate în acea zi.

În acest context, precizăm că doi din cei trei comercianţi de cvas de la care s-au prelevat probe, nu au prezentat nici un document de origine (certificat de conformitate, certificat igienic, autorizaţie de activitate, etc.), ce ar confirma inofensivitatea produsului respectiv. Astfel, inspectorii APC au interzis comercializarea cvasului şi au sesizat Ministerul Afacerilor Interne conform competenţelor în soluţionarea neconformităţilor admise.

Reieşind din rezultatele controalelor efectuate, APC vine cu recomandări şi sfaturi utile pentru consumatori.

Acordaţi mare atenţie la condiţiile în care este expus spre comercializare cvasul la punctele mobile:

- comerciantul trebuie să afişeze la vedere informaţia despre producătorul şi vînzătorul de cvas , inclusiv adresa şi telefonul de contact;

- comerciantul trebuie să afişeze la vedere a informaţia privind legalitatea activităţii punctului mobil;

- acordaţi atenţie la recipientul în care este transportat şi expus spre comercializare băutura. Cvasul nu poate fi transportat şi stocat în recipiente din masă plastică. Recipintele prescrise în acest scop sunt keg-urile (inox) sau cisternele pentru uz alimenar;

- temeratura de distribuire a produsului nu trebuie să depăşească +10 °C;

- acordaţi atenţie recipientelor în care vă este oferit cvasul. Recipientele trebuie să fie de unică folosinţă şi stocate în conformitate cu cerinţele sanitaro-igienice;

- sunteţi în drept să solicitaţi de la vînzător documentele de provenienţă (facturile fisdcale) şi acte care confirmă calitatea produsului (certificat de calitate, certificate igienic, conformitate după caz).

Serviciu de Informare şi Comunicare cu mass-media

26.07.2012

22 593181

01 Noiembrie | 2024
Retrospectiva pentru 9 luni ale anului 2024 
Inspectoratul de Stat pentru Supravegherea Produselor Nealimentare și Protecția Consumatorilor (ISSPNPC) prezintă rezultatele înregistrate în cadrul activităților de supraveghere a  pieței și  protecției consumatorilor. Datele statistice 9 luni ale anului 2024 reflectă intensitatea acțiunilor de supraveghere a ...
31 Octombrie | 2024
Black Friday : Cum să vă bucurați de reduceri reale, fără capcane
Inspectoratul de Stat pentru Supravegherea Produselor Nealimentare și Protecția Consumatorilor oferă câteva recomandări consumatorilor pentru perioada Black Friday sau Săptămâna neagră, care are loc, de obicei, în luna noiembrie. Deși Black Friday aduce reduceri substanțiale la o gamă variată de produse, este esențial ca fie...
28 Octombrie | 2024
Inspectoratul de Stat pentru Supravegherea Produselor Nealimentare și Protecț...
Inspectoratul de Stat pentru Supravegherea Produselor Nealimentare și Protecția Consumatorilor (ISSPNPC) anunță, în colaborare cu Asociația Henri Capitant de Cultură Juridică (AHCCJ), lansarea oficială și implementarea proiectului „Crearea și organizarea Centrului Unic de Apel pentru Consumatori (Acțiunea SCCC)”. Această ini...