DEPUNE O PETIȚIE
?
Program de lucru
Luni-Vineri: 8:00 - 17:00
Linia Verde
Doar rețeaua fixă
TELEFONUL CONSUMATORULUI
SEMNALEAZĂ ACTE DE CORUPȚIE
menu
Prima Noutăți Comunicate de presă „Rezultatele supravegherii pieţei privind conformitatea peştelui şi a produselor din peşte”,
„Rezultatele supravegherii pieţei privind conformitatea peştelui şi a produselor din peşte”,
22 Iulie | 2011
„Rezultatele supravegherii pieţei privind conformitatea peştelui şi a produselor din peşte”,
eye
1530

În scopul verificării calităţii produselor plasate pe piaţă, în perioada aprilie-iunie a. 2011, de către Inspectoratul Principal de Stat pentru Supravegherea Pieţei, Metrologie şi Protecţie a Consumatorilor (IPSSPMPC) au fost efectuate 45 controale de stat la agenţi economici, privind corespunderea peştelui, produselor din peşte prevederilor documentelor normative la etapele de achiziţionare, depozitare, transportare şi comercializare.

În cadrul controalelor menţionate au fost depistate următoarele încălcări:

- încălcarea regulilor de comerţ (înşelarea consumatorilor la cîntar, la calcul, încălcarea regimului de lucru stabilit, lipsa indicatoarelor de preţuri sau întocmirea lor incorectă).

- plasarea pe piaţă şi comercializarea produselor cu termen de valabilitate expirat;

- comercializarea produselor din peşte fără marcare sau marcate necorespunzător;

- utilizarea mijloacelor de măsurare neverificate metrologic sau cu termenii de verificare expiraţi;

- nerespectarea condiţiilor tehnice de păstrare a produselor.

Pentru încălcările depistate în cadrul controalelor de stat au fost aplicate următoarele măsuri:

  • aplicate 30 prescripţii de interzicere a loturilor de produse spre comercializare;
  • aplicate 42 prescripţii de înlăturare a neconformităţilor;
  • întocmite 102 procese-verbale cu privire la contravenţie în baza Codului Contravenţional al Republicii Moldova.

Sfaturi pentru consumatori:

Peştele se comercializează în stare vie, refrigerată, congelată, sărată, uscată, afumată, marinată, conservată etc. Comercializarea acestuia se permite în unităţi de comerţ specializate, secţii ale magazinelor alimentare, pavilioane cu respectarea cerinţelor tehnice prescrise.

Peşte în stare vie trebuie să se păstreze în încăperi frigorifice ori în vase speciale cu apă. Temperatura optimă a apei trebuie să fie de + 4‚ + 60C (pe parcurs se răceşte cu gheaţă pînă la + 10C). Peştele în stare vie, în condiţiile expuse mai sus, se păstrează nu mai mult de 24 ore.

Suprafaţa peştelui trebuie să fie curată, fără lovituri şi semne de boală, solzii de culoarea naturală, caracteristică speciei date şi să fie lipiţi strîns de corpul peştelui.

Atenţie!!! Înainte de a cumpăra peşte, examinaţi atent ochii şi urechile acestuia. Renunţaţi să-l cumpăraţi, dacă are ochii tulburi sau urechile dezlipite de bronhii.

! Nu procuraţi peşte cu bronhiile de culoare cenuşie. Mucoasa de pe pielea peştelui alterat are un miros specific neplăcut, iar la apăsare degetul intră cu uşurinţă în carne lăsînd urme care nu mai revin la normal.

Peştele refrigerat este acel peşte adormit la care temperatura corpului în profunzimea ţesutului muscular variază de la - 10C la + 50C.

Atenţie!!! Pentru comercializare nu se admite peştele refrigerat cu leziuni mecanice, cu consistenţă slab compactă, cu miros acriu sau de fermentare în bronhii, cu prezenţa stratului exterior mucilaginos (cleios.).

Peştele congelat se consideră acel peşte procesat la care temperatura în profunzimea ţesutului muscular este coborîtă de la - 120C pînă la - 180C cu menţinerea calităţii gustative şi a valorii nutritive a peştelui viu.

Peştele congelat se păstrează la temperatură de - 120 - 250 C, pe un termen de la 1 la 12 luni. La (t0) de - 50 - 60 C peştele congelat trebuie să fie păstrat nu mai mult de 14 zile, iar la (t0) de 00 C, 2 - 3 zile.

§ Peştele congelat alterat (prospeţime îndoielnică) are miros de grăsime oxidată (rînced), nuanţă gălbuie a pielii şi a stratului de grăsime, precum şi gust amar.

§ După decongelare, consistenţa acestuia trebuie să fie compactă, fără semne şi caractere de rîncezire (alterare), cu miros specific peştelui proaspăt.

Sortimentul de conserve şi semiconserve din peşte este divers: conserve naturale, conserve din peşte în suc propriu, conserve din peşte cu adaos de ulei vegetal, conserve din peşte în sos de tomate, şprote în ulei, semiconserve cu diferite adaosuri şi multe altele.

Conservele din peşte se ambalează în cutii metalice sau din sticlă (semiconservele - în cutii metalice, sticlă sau polimerice). Pe cutii trebuie să fie imprimate următoarele informaţii (prin desene litografice sau eticheta de hîrtie):

1. data fabricării (ziua, luna, anul - fiecare din ele cu cîte 2 cifre);

2. termenul de valabilitate sau data limită de consum (poate include 6 cifre);

3. pentru conserve -numărul schimbului (o cifră) şi indicii industriei piscicole -„P" (pentru produsele din ţările Comunităţii Statelor Independente).

Deasemenea, pe etichetă trebuie să fie indicat:

- cantitatea netă a produsului;

- condiţiile de păstrare;

- denumirea şi adresa producătorului;

- denumirea ţării de origine;

- pentru produsele de origine import, se indică importatorul şi datele de contact ale acestuia;

- alte informaţii.

Temperatura de păstrare a conservelor nu trebuie să fie mai mică de 00C (t0 optimală până la + 150C), iar a semiconservelor de la - 60C pînă la + 60C.

§ evitaţi procurarea conservelor fără etichete, în cutii ruginite, cutii deformate, bombate şi cu ermeticitatea deteriorată.

§ Nu consumaţi conserve şi semiconserve din peşte înainte de a verifica aspectul exterior (miros, culoare), precum şi conţinutul (gustul), consistenţa (uniformitatea şi densitatea) acestora.

Atenţie !!! Cumpăraţi peşte numai în locurile autorizate, unde sunt asigurate condiţii adecvate de depozitare, păstrare şi comercializare.

Orice consumator este în drept (în cazul în care are dubii în privinţa calităţii peştelui şi produselor din acesta) să ceară de la vînzător prezentarea următoarele documente justificative:

- certificate ce confirmă calitatea şi originea acestuia;

- pentru peştele viu şi refrigerat -certificate sanitar veterinare.

În caz, că aveţi de reclamat produse sau servicii necorespunzătoare, sesizaţi Inspectoratul (mun. Chişinău, str. E. Coca 28, bloc. III, bir.12, fax: 218-522), iar în situaţia în care aveţi nevoie de o consultaţie, linia telefonică directă a consumatorilor vă stă la dispoziţie (tel.74-14-64).

22.07.2011

Secţia relaţii cu consumatorii şi mass-media

01 Noiembrie | 2024
Retrospectiva pentru 9 luni ale anului 2024 
Inspectoratul de Stat pentru Supravegherea Produselor Nealimentare și Protecția Consumatorilor (ISSPNPC) prezintă rezultatele înregistrate în cadrul activităților de supraveghere a  pieței și  protecției consumatorilor. Datele statistice 9 luni ale anului 2024 reflectă intensitatea acțiunilor de supraveghere a ...
31 Octombrie | 2024
Black Friday : Cum să vă bucurați de reduceri reale, fără capcane
Inspectoratul de Stat pentru Supravegherea Produselor Nealimentare și Protecția Consumatorilor oferă câteva recomandări consumatorilor pentru perioada Black Friday sau Săptămâna neagră, care are loc, de obicei, în luna noiembrie. Deși Black Friday aduce reduceri substanțiale la o gamă variată de produse, este esențial ca fie...
28 Octombrie | 2024
Inspectoratul de Stat pentru Supravegherea Produselor Nealimentare și Protecț...
Inspectoratul de Stat pentru Supravegherea Produselor Nealimentare și Protecția Consumatorilor (ISSPNPC) anunță, în colaborare cu Asociația Henri Capitant de Cultură Juridică (AHCCJ), lansarea oficială și implementarea proiectului „Crearea și organizarea Centrului Unic de Apel pentru Consumatori (Acțiunea SCCC)”. Această ini...