În scopul supravegherii calităţii produselor plasate pe piaţă, în perioada 25.05.2011-06.06.2011, de către Inspectoratul Principal de Stat pentru Supravegherea Pieţei, Metrologie şi Protecţie a Consumatorilor (IPSSPMPC) a fost efectuat un control de stat la FPC ,,Sunset" SRL, amplasată pe str. Belgrad 19/1, din mun. Chişinău.
În scopul verificării calităţii produselor fabricate, au fost prelevate mostre (duble) care au fost supuse încercărilor de laborator:
- parizer ,,Doctorscaia", calitate superioară.
- salam semiafumat ,,De Cracovia", calitate superioară.
- salam fiert-afumat ,,Saleami Deosebit", calitate superioară.
Conform rapoartelor de încercări din data de 03.06.2011, mostrele prelevate de parizer ,,Doctorscaia" calitate superioară, nu corespund după indicii organoleptici şi microbiologici şi anume:
Indicii organoleptici-consistenţă-
-de facto-poroasă, insuficient elastic;
-după normă-elastică;
-aspect în secţiune -
-de facto-compoziţie de culoare roz, fin mărunţită, cu prezenţa golurilor cu dimensiuni de la 3 mm. pînă la 16 mm;
-după normă-compoziţie de culoare roz sau roz deschis, uniform amesticată;
Indicii microbiologici-salmonella în 25g.-
- de facto-prezenţă;
- după normă-absenţă;
Conform rapoartelor de încercări din data de 03.06.2011, s-a constatat necorespunderea mostrelor prelevate de salam semiafumat ,,De Cracovia" calitate superioară, după indicii organoleptici şi fizico-chimici:
Indicii organoleptici- aspect în secţiune-
-de facto-compoziţie de culoare roz închis, cu prezenţa bucăţelor de slănină cu dimensiuni de la 4 mm. pînă la 20 mm (în loc de bucăţi de piept cu dimensiuni max.- 6 mm);
-după normă-compoziţie uniform amestecată, de culoare de la roz pînă la roşu închis, fără pete surii, goluri cu prezenţa bucăţilor de piept cu dimensiuni max.-6 mm;
-gust şi miros-
- de facto- de condimente de usturoi, de afumat, gust potrivit de sărat, uşor oxidat.
-după normă-caracteristice tipului respective de produs, cu aroma de condiment, afumare şi cu gust de usturoi, făra gust şi miros străin, gust uşor picant, potrivit de sărat.
Indicii fizico-chimici-fracţia masică de umiditate-
- de facto-54,8%;
-după normă-nu mai mult de 42%;
Pentru încălcările depistate în cadrul controalelor au fost aplicate următoarele măsuri:
- prescripţie de înlăturare a neconformităţilor;
- prescripţie de interzicere definitivă din data de 07.06.2011.
-procese-verbale cu privire la contravenţie în baza Codului Contravenţional al Republicii Moldova.
Sfaturi pentru consumatori:
!!!Nu cumpăraţi produse în locurile neautorizate.
Preparatele din carne în membrană sunt uşor alterabile şi trebuie păstrate la o temperatură care să nu depăşească + 50C, fără a fi congelate.
- Preparatele din carne în membrană (cîrnaţi, salamuri, laberwurşti, tobe, etc.), dacă nu sunt proaspete atunci membrana este deformată, cu goluri şi lipicioasă.
- Cînd producătorul nu respectă procesul tehnologic de fabricare, sub membrana produselor apar inele verzui, care denotă o calitate compromisă.
- Produsele din carne alterate, cu modificări profunde, au un miros specific dezagreabil, ajungînd pînă la înţepător (de putrefacţie).Astfel de produse sunt necomestibile şi dăunătoare sănătăţii.
În caz, că aveţi de reclamat produse sau servicii necorespunzătoare, sesizaţi Inspectoratul (mun. Chişinău, str. E. Coca 28, bloc. III, bir.12, fax: 218-522), iar în situaţia în care aveţi nevoie de o consultaţie, linia telefonică directă a consumatorilor vă stă la dispoziţie (tel.74-14-64).
Secţia relaţii cu consumatorii şi mass-media
22.06.2011