Recent Agenţia pentru Protecţia Consumatorilor, la sesizarea Centrul de Sănătate Publică din Municipiul Bălți, a examinat petiția unui consumator ce invoca un caz de toxicoinfecție alimentară. Infecția, conform plîngerii consumatorului, a fost cauzată ca urmare a consumului de safalade ambalate în atmosfera protectoare fabricate de un producător autohton.
La data de 08.10.2013, în baza petiției menţionate, inspectorii APC au inițiat controlul de stat la etapa fabricării mezelurilor la compania producătoare.
Așa cum motivul controlului a fost examinarea petiției privind calitatea produsului, inspectorii Agenției au decis să preleveze probe de safalade din incinta unității de producere. Rezultatul încercărilor de laborator a arătat că safaladele corespund indicilor fizico-chimici și microbiologici conform cerintelor documentelor normative.
În schimb, rezultatele controlului au scos la iveală alte încălcări, care pot afecta calitatea produselor plasate spre comercializare:
- în secția de ambalare s-a constatat faptul că safaladele «Preferate» nu erau
marcate cu data fabricării autentică (08.10.2013), ci cu o dată din viitor - 09.10.2013.
- pe etichetă era indicat doar termenul de valabilitate de 30 zile a produsului,
evitîndu-se plasarea pe etichetă a informației despre condițiile de păstrare și termenul de valabilitate după deschiderea ambalajului, care, pentru produsul dat constituie 48 ore.
- producătorul a omis plasarea informației obligatorii pe etichetă despre ingrediente ca:
aroma de sunca, stabilizatori( E 450,E 451), agenți de îngroșare (E 415, E 407a), antioxidanti (E 300, E 301), colorant (E 150c), chile.
- la momentul controlului din cele 24 mijloace de măsurare de care dispune agentul economic , 11 din ele erau în lipsa buletinul de verificare sau aveau termenul de verificare metrologică expirat.
Pentru încălcările depistate au fost întocmite procese-verbale cu privire la contravenţie. Agentului economic i-au fost eliberate prescripţie de interzicere temporară a lotului, prescripția de interzicere a utilizării mijloacelor de măsurare și de înlăturare a neconformităţilor.
În acest context, ținem să atenționăm consumatorii că, atunci cînd procură produse alimentare ambalate, pe lîngă termenul de valabilitate al produsului, fiți atenți și respectați condițiile de păstrare și termenul de valabilitate al produsului după desfacerea ambalajului. Această informație trebuie să fie inclusă de către producător obligatoriu pe eticheta produsului.
De multe ori, consumatorii nu iau în considerație acest fapt, păstrînd produsele după deschidere în condiții și termeni neadecvați, astfel consumînd produse alterate ce pot pune în pericol sănătatea acestora.
Serviciul de Informare și Comunicare cu mass-media
22.10.2013
tel.:022 501 999