Astăzi, 11 iunie 2013, în cadrul unei conferințe de presă, Agenția pentru Protecția Consumatorilor a făcut publice rezultatele testărilor de laborator privind cantitatea în exces a lichidului după decongelarea peștelui și produselor din pește.
Urmare numeroaselor plîngeri și sesizări ale consumatorilor la subiectul sus menționat, inspectorii Agenției au prelevat 31 de mostre de pește și produse din pește congelat din 5 rețelele de comerț din Chișinău, acoperind aproape în totalitate toți comercianții de pește și produse din pește congelat din țară. Mostrele de produse au fost codificate și plasate în laboratoarele acreditate pentru efectuarea testărilor privind cantitatea de lichid obținut la decongelare.
Astfel, un consumator care cumpără pește congelat cu o cantitate de glazură ce depășește normele declarate, achită apa în exces și, respectiv, primește o cantiate mai mică de produs propriu zis.
Ținem să menționăm că, acest fapt nu este de natură să afecteze viața și sănătatea consumatorilor, dar poate prejudicia interesele economice ale acestora.
Urmare examinării rezultatelor încercarilor de laborator, Agenția a concluzionat că, majoritatea produselor preambalate în Republica Moldova nu corespund cerințelor prescrise și/sau declarate privind conținutul de glazură declarat în produsele din pește și pește congelat.
Neconformitățile admise
- Marcarea neconformă a produsului - lipsa în denumirea produsului a sintagmei "produs glazurat" și respectiv lipsa informației despre procentul de glazurare - 8 cazuri
- Necorespunderea volumului lichidului obținut la decongelare cu procentul de glazură declarant pe ambalaj - 14 cazuri
- Necorespunderea masei nete a produsului declarat cu masa netă declarată pe ambalaj - 4 cazuri
Astfel, 14 din 31 de probe prelevate s-au dovedit a fi neconforme cerințelor prescrise și/sau declarate. La 3 din cele 14 probe neconforme conținutul de glazură de gheață depășea 40 % din cantitatea netă a produsului congelat. Printre peștele și produsele din pește ce conțineau în exces glazură de ghiață se regăsesc:
1. File Merluciu - origine China, unde masa glazurii reprezintă 47% din produsul congelat
2. File Mintai - origine China, masa glazurii reprezintă 40% din produsul congelat
3. Creveți cu carapace - origine Estonia, masa glazurii reprezintă 43% din produsul congelat
4. Creveți cu carapace - origine Vietnam, masa glazurii reprezintă 37,5% din produsul congelat
5. Trunchi de calalmar - origine Danemarca, masa glazurii reprezintă 32,8% din produsul congelat
6. File de Pangasius - origine Vietnam, masa glazurii reprezintă 31,6% din produsul congelat
7. Creveți cu carapace - origine Canada, masa glazurii reprezintă 30% din produsul congelat
8. Pește Telapia - origine Danemarca, masa glazurii reprezintă 24,4% din produsul congelat
9. Pește Argentina fără cap - origine Islanda, masa glazurii reprezintă 23,1% din produsul congelat
10. Șalău de Nil - origine Tanzania, masa glazurii reprezintă 18 % din produsul congelat
Pentru înlăturarea neconformităţilor admise, inspectorii APC vor efectua controale de stat la întreprinderile importatoare și cele ce preambalează peștele și produsele din pește al căror produse au fost depistate a fi neconforme. Vor fi incheiate procese verbale de contravenție cu aplicarea amenzilor.
Ținem să menționăm că, la moment, în Republica Moldova nu există nici o baza nomativă care ar conține experes cerințe privind cantitatea glazurii de gheață pentru peștele și produsele din pește congelat. În acest context, producătorii /ambalatorii de pește congelat au opțiunea să urmeze documentul normativ GOST 20057 sau o să elaboreze o instrucțiune tehnologică care ulterior să fie aprobată de Ministerul Agriculturii.
Pentru a evita înșelarea consumatorilor privind aspectul sus menționat, Agenția pentru Protecția Consumatorilor oferă sfaturi atunci cînd alegeți pește sau produse din pește congelat.
ATENȚIE LA:
Condițiile de păstrare
- t° de păstrare a peștelui și a produselro din pește congelat este de -18°C (minus). Aparatele frigorific trebuie sa aibă la loc vizibil instalate termometre, unde fiecare consumator să vadă t° din interioriorul frigiderului. Dacă aceste termometre lipsesc, consumatorul este în drept să solicite informații despre starea metrolgică a frigiderului respective.
- Vecinătatea produselor - peștele sau produse din pește congelat trebuie să stea separat de orice alte produse.
Aspectul exterior
- Amblajul- nu trebuie să fie deteriorate
- Culoarea - produsul congelat trebuie sp aibă o culoare uniform, caracteristică specie (de la alb spre roz), fără urme de rîncezeală
- Leziuni- produsul congelat nu trebuie să prezinte leziuni mecanice (rupture, desprinderi, denivelări, )
Marcare
- Termenul de valabilitate
- Denumirea completă a producătorului
- Denumirea completă a importatorului/ambalatorului
- Procentul de glazuarare (dacă este glazurat)
- Masa netă
Serviciul de Informare și Comunicare cu Mass-Media
11.06.2013
Tel.: 022 501 999