DEPUNE O PETIȚIE
?
Program de lucru
Luni-Vineri: 8:00 - 17:00
Linia Verde
Doar rețeaua fixă
TELEFONUL CONSUMATORULUI
SEMNALEAZĂ ACTE DE CORUPȚIE
menu
Prima Noutăți Comunicate de presă Comunicat de presă privind subiectul„Sfaturi pentru consumatorii de ciuperci”
Comunicat de presă privind subiectul„Sfaturi pentru consumatorii de ciuperci”
25 Martie | 2011
Comunicat de presă privind subiectul„Sfaturi pentru consumatorii de ciuperci”
eye
1049

Comunicat de presă privind subiectul

SFATURI PENTRU CONSUMATORII DE CIUPERCI"

Ţinînd cont de perioada religioasă a Postului Mare pentru creştini, ciupercile trebuie alese cu foarte mare grijă. În primul rînd, multă atenţie de unde şi de la cine le cumpăraţi, altfel existînd riscul ca, după ce le-aţi mîncat, să vă treziţi la spital.

Deşi unii pretind că ei cunosc foarte bine speciile comestibile, este de preferat să se acorde o atenţie deosebită consumului de ciuperci provenite din flora spontană. Cu atît mai mult dacă ciupercile sînt recoltate de necunoscători cu pretenţii de specialişti, pe care îi găsim pe la colţ de stradă, pe marginea şoselelor sau chiar prin pieţele agroalimentare. Cum nu se ştie cît de buni cunoscători sînt sau dacă aceştia au recoltat personal ciupercile sau le-au luat, la rîndul lor, de la alţii, evitaţi să cumpăraţi ciuperci de la vînzători ambulanţi. Interesaţi-vă ce specie de ciuperci cumpăraţi - cel mai des se recoltează din flora spontană şi se folosesc în alimentaţie hribii, gălbiorii, ghebele, crăiţele, vineţelele.

Atenţie !!! cele mai otrăvitoare sînt amanitele.

Pentru a reduce riscurile este bine să cumpăraţi doar ciuperci de cultură, care sînt însoţite de documente de atestare a calităţii. La cumpărare, verificaţi dacă ciupercile au certificat fitosanitar, pe care trebuie să-l cereţi vînzătorului. În comerţ, ciupercile trebuie păstrate în agregate frigorifice la temperatura de 2 - 4 grade C.

Atenţie !!! Nerespectarea temperaturii şi a condiţiilor de păstrare provoacă modificări organoleptice, dezvoltarea microfaunei şi oxidarea ciupercilor.

La cumpărare se aleg numai ciupercile tinere, sănătoase, neatacate de larve, nestrivite, tari, elastice. Cumpăraţi ciuperci direct din pădure numai dacă comestibilitatea lor este atestată prin certificat fitosanitar.

În caz, că aveţi de reclamat produse sau servicii necorespunzătoare, sesizaţi Inspectoratul (mun. Chişinău, str. E. Coca 28, bloc. III, bir.12, fax: 218-522), iar în situaţia în care aveţi nevoie de o consultaţie, linia telefonică directă a consumatorilor vă stă la dispoziţie (tel.74-14-64).

01 Noiembrie | 2024
Retrospectiva pentru 9 luni ale anului 2024 
Inspectoratul de Stat pentru Supravegherea Produselor Nealimentare și Protecția Consumatorilor (ISSPNPC) prezintă rezultatele înregistrate în cadrul activităților de supraveghere a  pieței și  protecției consumatorilor. Datele statistice 9 luni ale anului 2024 reflectă intensitatea acțiunilor de supraveghere a ...
31 Octombrie | 2024
Black Friday : Cum să vă bucurați de reduceri reale, fără capcane
Inspectoratul de Stat pentru Supravegherea Produselor Nealimentare și Protecția Consumatorilor oferă câteva recomandări consumatorilor pentru perioada Black Friday sau Săptămâna neagră, care are loc, de obicei, în luna noiembrie. Deși Black Friday aduce reduceri substanțiale la o gamă variată de produse, este esențial ca fie...
28 Octombrie | 2024
Inspectoratul de Stat pentru Supravegherea Produselor Nealimentare și Protecț...
Inspectoratul de Stat pentru Supravegherea Produselor Nealimentare și Protecția Consumatorilor (ISSPNPC) anunță, în colaborare cu Asociația Henri Capitant de Cultură Juridică (AHCCJ), lansarea oficială și implementarea proiectului „Crearea și organizarea Centrului Unic de Apel pentru Consumatori (Acțiunea SCCC)”. Această ini...