DEPUNE O PETIȚIE
?
Program de lucru
Luni-Vineri: 8:00 - 17:00
Linia Verde
Doar rețeaua fixă
TELEFONUL CONSUMATORULUI
SEMNALEAZĂ ACTE DE CORUPȚIE
menu
Prima Noutăți Comunicate de presă Ce trebuie să ştim înainte de a procura pâine, paste făinoase, făină şi biscuiţi
Ce trebuie să ştim înainte de a procura pâine, paste făinoase, făină şi biscuiţi
28 Iulie | 2015
Ce trebuie să ştim înainte de a procura pâine, paste făinoase, făină şi biscuiţi
eye
2849

PÂINEA

Suprafaţa cojii trebuie să fie netedă cu aspect lucios, nearsă. Coaja trebuie să fie rumenă, de culoare brună-aurie până la brun-roşcat - la pâinea neagră; şi galbenă - aurie - pentru pâinea albă. Neapărat miezul trebuie să fie bine crescut cu pori fini şi uniformi, fără cocoloaşe şi urme de făină nefrământată. Consistenţa miezului trebuie să fie elastică, după o uşoară apăsare cu degetul să revină imediat la starea iniţială, să nu se fărâmiţeze, să nu fie lipicioasă şi umedă la pipăit (pentru pâinea albă). Aroma trebuie să fie plăcută, caracteristică pâinii , fără miros străin (de mucegai, rânced sau stătut). Gustul trebuie să fie plăcut, potrivit de sărat, fără nuanţe de acru, amar, fără scrâşnet în dinţi la mestecare. Pâinea la exterior trebuie să fie de formă regulată, neturtită şi fără deteriorări.

Atenţie!!! Termenul de valabilitate al pâinii este de 24 ore de la coacere, 36 ore, 72 ore sau 168 ore în dependenţă de tipul pâinii şi ambalajului, care trebuie să fie indicat pe etichetă (în cazul produselor preambalate) şi/sau pe panoul informativ din unitatea de comerţ (în cazul produselor neambalate).

Atenţie!!! Este interzisă consumului uman pâinea contaminată cu diferite microorganisme ( boala întinderii - miezul se înmoaie iar la rupere formează fire subţiri şi lucioase, mucegăirea - miezul pâinii are pete de culori diferite: albastre - verzui, cenuşii, galben - brune).

Atenţie!!! Pâinea caldă nu se păstrează în pungi de plastic sau de pânză, dar pe suporturi speciale din materiale emailate sau din lemn.

PASTE FĂINOASE

Culoarea pastelor făinoase trebuie să fie uniformă, în secţiune aspectul trebuie să fie sticlos. La pastele cu adaosuri nuanţa culorii trebuie să corespundă adaosului respectiv. Ţineţi minte, în pastele făinoase nu se admite corpuri străine, urme de infectare, miros de ou alterat sau mucegai, sau alte mirosuri străine.

Atenţie!!! Pastele făinoase fierte în apă trebuie să-şi mărească volumul de cel puţin 2,5 ori, să fie elastice, să nu se lipească între ele, să nu formeze cocoloaşe şi să nu aibă miros şi gust străin.

FĂINĂ

Făina trebuie să se prezinte sub formă de pulbere fină, de o culoare albă până la alb - gălbui, cu nuanţă cenuşie, miros plăcut specific făinii, puţin dulceag. Nu se admite gust amar sau acru, scrâşnet la mestecare care s-ar datora impurităţilor. Nu se admite contaminarea cu dăunători (gărgăriţa, larva, molia de ambar ,etc.).

Atenţie!!! Gustul de amar, acru, rânced sau alte gusturi străine indică o alterare a făinii.

BISCUIŢI

Biscuiţii trebuie să aibă suprafaţa lucioasă, netedă, fără urme de arsură, fără goluri, fără grăsime oxidată la suprafaţă. Se admite suprafaţa granuloasă la biscuiţii şpriţaţi. În secţiune biscuiţii trebuie să prezinte miezul bine copt, uniform, porozitate fină, fără goluri, bucăţi de aluat sau corpuri străine. Culoarea biscuiţilor trebuie să fie de la nuanţă gălbuie până la brună - deschisă. Gustul biscuiţilor trebuie să fie plăcut, dulceag, corespunzător unui produs bine copt, nici amar, nici rânced. Mirosul biscuiţilor trebuie să fie plăcut corespunzător aromelor utilizate, fără miros de mucegai, stătut, sau alte mirosuri străine.

Atenţie!!! Biscuiţii trebuie să fie tari, fragezi dar nesfărâmicioşi, biscuiţii cu aspect albicios sunt vechi.

Dragi consumatori, este important să vă informaţi înainte de a cumpăra un produs. Citiţi cu atenţie pe etichetă: denumirea produsului, numele şi adresa producătorului, compoziţia, modul de întrebuinţare, condiţiile de păstrare, termenul de valabilitate, aditivii alimentari utilizaţi şi alte informaţii prezentate care vă vor ajuta să faceţi alegerea potrivită în conformitate cu necesităţile dumneavoastră. Produsele trebuie să se păstreze conform indicaţiilor înscrise de producător pe ambalajul produsului (temperatura de păstrare, umiditatea etc.) deoarece numai în aceste condiţii producătorul garantează inofensivitatea produsului şi păstrarea caracteristicilor lui calitative.

În cazul în care v-au fost lezate drepturile, nu ezitaţi, să apelaţi la A.P.C. care vă poate consilia telefonic gratuit la linia telefonică fierbinte 022 741464 şi 080028028 (apel gratuit din teritoriul Rep. Moldova) sau vă ajută să depuneți o plîngere la sediul A.P.C. , situat pe str.Vasile Alescandri, et. 1, bir. 101.

Serviciul de informare şi comunicare cu mass-media

tel. 022 501 922


01 Noiembrie | 2024
Retrospectiva pentru 9 luni ale anului 2024 
Inspectoratul de Stat pentru Supravegherea Produselor Nealimentare și Protecția Consumatorilor (ISSPNPC) prezintă rezultatele înregistrate în cadrul activităților de supraveghere a  pieței și  protecției consumatorilor. Datele statistice 9 luni ale anului 2024 reflectă intensitatea acțiunilor de supraveghere a ...
31 Octombrie | 2024
Black Friday : Cum să vă bucurați de reduceri reale, fără capcane
Inspectoratul de Stat pentru Supravegherea Produselor Nealimentare și Protecția Consumatorilor oferă câteva recomandări consumatorilor pentru perioada Black Friday sau Săptămâna neagră, care are loc, de obicei, în luna noiembrie. Deși Black Friday aduce reduceri substanțiale la o gamă variată de produse, este esențial ca fie...
28 Octombrie | 2024
Inspectoratul de Stat pentru Supravegherea Produselor Nealimentare și Protecț...
Inspectoratul de Stat pentru Supravegherea Produselor Nealimentare și Protecția Consumatorilor (ISSPNPC) anunță, în colaborare cu Asociația Henri Capitant de Cultură Juridică (AHCCJ), lansarea oficială și implementarea proiectului „Crearea și organizarea Centrului Unic de Apel pentru Consumatori (Acțiunea SCCC)”. Această ini...